Circulaire economie: Frankrijk publiceert decreet voor autowrakken in Overzeese gebieden

Dit decreet dat eind april is verschenen, verplicht autofabrikanten een actieplan op te stellen om het hoge aantal autowrakken in Overzeese gebieden te verminderen en vervolgens te voorkomen. Het aantal autowrakken in de Overzeese gebieden wordt geschat op 60.000.

Actieplan autofabrikanten
Elke autofabrikant is in het kader van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid verplicht om in samenwerking met de lokale overheden in de Overzeese gebieden een actieplan op te stellen. Met dit plan moet het aantal autowrakken worden verminderd en in de toekomst worden voorkomen. De inhoud van dit actieplan is vastgelegd in een interministerieel besluit. Dit actieplan omvat financiële steunmaatregels voor het inzamelen van voertuigen en hun behandeling, voorlichtingsacties aan bezitters van autowrakken en maatregelen die er voor moeten zorgen dat dat er geen nieuwe voorraad van autowrakken ontstaat. Met betrekking tot dit laatste punt zorgt elke autoproducent ervoor dat het jaarlijkse percentage van autowrakken lager zal zijn dat het gemiddelde percentage van 26% in 2017. Eén bepaling richt zich op het in betere banen leiden van de praktijken van verzekeraars met betrekking tot de verkoop van beschadigde voertuigen. Ten opzichte van de huidige regelgeving vereenvoudigt de tekst tevens de overname van autowrakken door erkende demontagebedrijven indien er geen kentekenbewijs kan worden overhandigd.

Voor het Franse vaste land acht de instantie die het economische evenwicht van de bedrijfstak van autowrakken evalueert, het vooralsnog niet noodzakelijk om specifieke maatregelen in te voeren. Bij het niet navolgen van de milieuwet hebben burgemeesters de bevoegdheid om in te grijpen. De wet voor de energietransitie omvat nieuwe procedures van ingebrekestelling die de burgemeester kan inzetten om het beheer van achtergelaten voertuigen langs de openbare weg of op openbare en privé terreinen te verbeteren.

Overzeese gebieden waar het decreet geldig is zijn Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Réunion, Mayotte, Sint Maarten en Saint-Pierre-et-Miquelon.