Parijs test ‘zwevende’ zebrapaden

Sinds 30 juni jl. test Parijs in twee arrondissementen (7 en 14) vijf ‘zwevende’ zebrapaden. De stad hoopt hiermee de veiligheid van voetgangers te verhogen door de zebrapaden zichtbaarder te maken voor automobilisten. Deze laatsten worden gewaarschuwd door een bord zodat ze niet verrast worden door de 3D-zebrapaden. Het experiment gaat twee jaar duren. Na twee maanden wordt er een eerste evaluatie opgemaakt.

De witte banen zijn zo op de weg geschilderd dat ze er boven lijken te zweven. Het gevolg is dat weggebruikers vaart gaan minderen. Parijs is niet de eerste stad in Frankrijk die de ‘zwevende’ zebrapaden test, Toulouse, Reims en Rouen gingen Parijs
al voor.

Vooralsnog lijkt het erop dat automobilisten niet veel langzamer gaan rijden bij het zien van de zebrapaden. Bovendien slijten de witte banen in Parijs vrij snel.

Daarnaast worden er andere technische oplossingen ontwikkeld die bijdragen aan de verkeersveiligheid van voetgangers. Zo heeft het onderzoeks- en expertisecentrum CEREMA oversteekplaatsen getest voor blinden of slechtzienden. Ook heeft CEREMA een sensor bij een zebrapad geïnstalleerd waarmee de tijdsduur van groen licht kan worden aangepast aan het aantal wachtende voetgangers.

Bron: L’Usine Nouvelle

Advertenties
%d bloggers liken dit: