Eerste waterkrachtpark in de rivier de Rhône

Het eerste Franse waterkrachtpark is eind 2018 in de rivier de Rhône vlakbij Lyon in gebruik genomen. Het park bestaat uit vier rivierturbines en heeft een productiecapaciteit van 1 GWh per jaar. Dit komt overeen met het energieverbruik van 400 huishoudens (exclusief verwarming). Het park van 320 kW is een wereldprimeur en voorkomt jaarlijks de uitstoot van 300 ton CO2.

Het project ging in 2015 van start toen de beheerder van de Franse waterwegen, Voies Navigables de France (VNF), een oproep voor projecten lanceerde. Deze oproep werd gewonnen door een Frans consortium bestaande uit de bedrijven Hydroquest en Hydrowatt (groep UNITe). Hydroquest heeft de vier rivierturbines ontworpen en gebouwd en Hydrowatt zal het park gedurende 18 jaar exploiteren. De kosten voor het project bedragen 1,5 miljoen euro en worden gefinancierd door beide bedrijven met steun van de regio, een bank en de Europese Unie.

De rivierturbine is gedurende 4 jaar getest in de Loire bij de stad Orléans waar deze afgelopen juli is verwijderd. Tijdens deze testperiode heeft Hydroquest zijn technologie kunnen verbeteren en de turbines zijn nu in een commerciële fase beland. De vier turbines bestaan uit twee verdiepingen en zijn verankerd aan de bodem van de rivier. Aan de oppervlakte worden ze beschermd door twee drijvende bakken. Volgens Hydorquest zijn de gebruikte materialen robuust genoeg om de impact van in het water meedrijvende voorwerpen te weerstaan.

1200x768_parc-hydroliennes-fluviales-va-etre-installe-mois-octobre-2018-rhone-caluire-pres-lyon

Hydroquest

Hydroquest is van plan om ook op andere grote Franse rivieren, en dan met name in de Garonne, rivierturbines te installeren. Daarnaast wil het bedrijf een getijdenturbine installeren voor de kust van Bretagne (Côtes d’Armor). Maar het meest ambitieuze project zou in de loop van 2019 in de regio Auvergne-Rhône-Alpes moeten worden uitgevoerd met de installatie van 39 turbines in de rivier de Ain.

Hydroquest spreekt van een “nieuwe Franse industriële sector” en is van mening dat deze technologie schoner en efficiënter is dan de technologieën die worden gebruikt voor het opwekken van andere duurzame energiebronnen. Er is geen uitstoot van broeikasgassen als de installatie is voltooid, geen watervervuiling, geen geluidsoverlast en er is geen infrastructuur nodig. Na de installatie van de turbines zijn de operationele en arbeidskosten laag en de geproduceerde energie zal na tien jaar bijna gratis zijn, aldus het bedrijf.

Bron: ActuEnvironnement, Lyon Capitale, Les Echos

Advertenties
%d bloggers liken dit: