SUNMOOV’: Smart grids voor autodeelsysteem in Lyon

SUNMOOV’ is een volledig elektrisch nieuw autodeelsysteem dat op 15 oktober in Lyon in gebruik wordt genomen. Het opladen van de auto’s zal vanaf eind 2014 volledig via zonne-energie geschieden.

De energie die door de elektrische auto’s wordt gebruikt is CO2-neutraal en de oplaadstations worden alleen voorzien van duurzame stroom. Vanaf het laatste trimester 2014 zal het wagenpark van SUNMOOV’ volledig geladen worden via zonne-energie afkomstig van zonnepanelen die op de daken van gebouwen zijn geïnstalleerd in de ecowijk Confluence in Lyon waar het systeem zal worden ingezet. Het Franse openbaarvervoerbedrijf Transdev zal via haar dochteronderneming Proxiway – gespecialiseerd in het autodelen – deze dienstverlening verder ontwikkelen in samenwerking met de groep Toshiba.

Enkele gegevens over SUNMOOV’

  • Stedelijk: de elektrische auto’s zijn stadsauto’s voor 4 personen (8 Citroën C-ZERO, 15 Mitsubishi I-MiEV en 8 Peugeot iOn), aangepast aan stedelijke verplaatsingen met een kofferruimte van 166 l.
  • Comfortabel en modern: airco, autoradio met Cd-speler, USB-aansluiting, Bluetooth.
  • Autonoom: accu’s hebben een autonomie van 120 km.
  • 100% elektrisch – 100% milieuvriendelijk: stil, schoon, rijdend op zonne-energie.
  • Intelligent: het systeem uEMS, ontwikkelt door Toshiba, optimaliseert de planning van het autodelen met het beste evenwicht tussen de energiebehoeften van de voertuigen en de productie van duurzame energie. Het systeem berekent of de auto snel of normaal moet worden opgeladen.
  • Beschikbaarheid: de auto’s kunnen met de snelle oplaadpalen in een half uur geladen worden. Met de normale oplaadpalen duurt dit 8 uur. Drie stations beschikken over een snelle oplaadpaal. Het is de eerste keer in Frankrijk dat een snelle oplaadpaal op de openbare weg beschikbaar is.
  • Ondersteuning: speciaal geïntegreerd systeem met aanraakscherm, navigatiesysteem, informatie over de staat van de auto, hulpknop, automatische weergave van parkeerplaats.
  • Toegankelijk: rijbewijs B zonder leeftijdsbeperking.
  • Gemakkelijk in gebruik.
  • Betaalbaar voor particuliere gebruikers en bedrijven.
    Prijs voor particulieren: € 5 per half uur zonder abonnement (met inbegrip van autohuur, gebruikte energie, ongelimiteerd km-gebruik, all-risk verzekering en 24-uur per dag ondersteuning, 7 dagen per week).
    Maandabonnement: € 12 per persoon (komt neer op € 4 per half uur).
    Prijs voor bedrijven: de prijs is afhankelijk van het aantal ingeschreven deelnemers: € 4 per half uur tot 10 deelnemers, € 3,50 tot 25 deelnemers en € 3 voor meer dan 25 deelnemers.

Sunmoov’ is het resultaat van een partnership tussen de ‘Grand Lyon’ en de Japanse organisatie NEDO (New energy and industrial technology development organization) en maakt onderdeel uit van het demonstratie project ‘Lyon Smart Community‘. Dit project past binnen een woonwijk nieuwe technologieën toe voor het optimaliseren van energiegebruik en het verminderen van negatieve milieueffecten.

Bron: Grand Lyon